Најновији текстови


Милош С. Милојевић и његов боравак у Лесковцу


Цена: 5 дин

Наше дно има подрум


Цена: 0 дин

Кад се учи најважније је концентрисати се на задати проблем


Цена: 0 дин

Лептир машна на мајици - да или не?


Цена: 0 дин

Књиге, књиге, браћо моја...


Цена: 5 дин

Најновији додаци у електронском облику
Jesenji broj 2018
(50 RSD)

Letnji broj 2018
(50 RSD)

Prolećni broj 2018
(50 RSD)

Jesenji broj 2017
(50 RSD)

Prolećni broj 2017
(50 RSD)
НЕМАТЕ ДОВОЉНО КРЕДИТА

КОЛУМНЕ

Прича


Магија живота      Прича о два голуба. Магија која би свашта описала. Да могу причати били би људи. Свакако да им је понашање људскије од многих који иду на две ноге и називају себе разумним бићима. Ове две наизглед обичне птице посматрам дуго времена. Сваког поподнева сместим се у своју удобну бержеру дневног боравка, док у позадини на малом екрану ТВ пријемника по обичају иде нека неподношљива, неартикулисана бука. Мој изгубљени поглед, за који се временом испоставило да је заправо веома фокусиран, је застао, а временом постао фиксиран, на ова два чудна створења. Ништа код њих није нормално. Ништа није како би требало да буде. Зато је ваљда мој поглед и остао заробљен у животима ова два бића. Први пут да је „Велики брат“ имао позитиван утицај на мој живот. У овој димензији сам ја био око које посматра и снима. Трудио сам се да региструјем све.
      Дан не прође па да око 18 часова њих двоје не слете на мали оџак од крова зграде која се налази тачно преко пута моје терасе. Што би се народски рекло на „пљувометар раздаљине“. Да се развила олимпијска дисциплина, са мало више тренинга бих вероватно, као и већина нашег народа, добацио до њих. Толико су близу. Мада не желим ни да умањим нашу спремност и важност пљувачине, као да нам је то урезано у ДНК. На овај сликовит начин сам желео да опишем колико су заправо близу мене, па аутоматски и у јасном видокругу. Дани пролазе, а њих двоје свакодневно, без дана изузетка, као да долазе кући. Враћају се са посла и само слете. Знате сигурно много примера из живота када супруг покупи жену након посла, па заједно стигну у дом. Е ово је иста ситуација, само у голубијем свету.
      Искрен да будем, приметио сам да им у браку баш и не цветају руже. Однос као однос. Данас си горе, сутра си доле, и све то уз надање да то доле не доноси са собом и неку рупу у којој ћеш на крају завршити, фигуративно говорећи. Често су раздвојени, удаљени и окренути леђима једно од другог. Као да свако стоји у свом ћошку, километрима удаљени, и све то на малом оџаку симболичне величине. Ако бих залазио у детаље могао бих вам рећи да свакако има и дана када се воле. Мало се љубе, онда се њушну, помало кљуцну, али све то стаје у пар кратких момената и онда се врате у своју већином времена тужну реалност лоших дана...
Филип Рафајловић

Цена читања ЦЕЛОГ текста је 3 дин.
УПЛАТИ КРЕДИТ

КОМЕНТАРИ:

За сада нема коментара на овај текст. Будите први у слању свог коментара

Остали текстови из рубрике КОЛУМНЕ:

ПРЕТПЛАТА
|
Израда:
СК Програми


Претражи сајт:
НАСЛОВНА ЛИСТАЊЕ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ ћир / lat