Најновији текстови


Милош С. Милојевић и његов боравак у Лесковцу


Цена: 5 дин

Наше дно има подрум


Цена: 0 дин

Кад се учи најважније је концентрисати се на задати проблем


Цена: 0 дин

Лептир машна на мајици - да или не?


Цена: 0 дин

Књиге, књиге, браћо моја...


Цена: 5 дин

Најновији додаци у електронском облику
Jesenji broj 2018
(50 RSD)

Letnji broj 2018
(50 RSD)

Prolećni broj 2018
(50 RSD)

Jesenji broj 2017
(50 RSD)

Prolećni broj 2017
(50 RSD)
НЕМАТЕ ДОВОЉНО КРЕДИТА

ПОЛИТИКА

Десио се и Шести октобар, али је појео Пети


Промена је умрла, живела промена


Чак и последњих одбрана тековина Петог октобра, данас, на дан његовог пунолетства једноставно – нема.      Над Петим октобром многи се вајкају, па и његови главни организатори и замерају му оно што би пре свега себи могли да замере. Наиме, зашто се није десио Шести октобар, зашто није било тог метафоричног наставка револуције гнева којим је срушен режим Слободана Милошевића. И што тако није обављено и њено довршавање које би решило све оно што није довршено.
      Али, нажалост то је у накнадној памети истовремено и заблуда и изговор. Јер, за „довршавање“ Петог, Шести није требало да СЕ ДЕСИ, већ да се и он - организује. Али, заправо се и десио, као почетак поништавања свог претходника. Озбиљније речено, као почетак рестаурације режима, политике и друштвених односа за које се веровало да су Петог поражени и чија је коренита промена започета.
      И на крају, тај „Шести“ појео је Пети. Да је тако, сада је видљиво сваком ко не жели да живи у илузијама о великој победи и промени.
      Штавише и кад они отпорнији на овакве илузије кажу да је, упркос свему и свим пропуштеним шансама за реформе и промене, освојена дефинитивно демократска слобода избора после чега су немогуће изборне крађе попут Милошевићеве, свих тих, чак и последњих одбрана тековина Петог октобра, данас, на дан његовог пунолетства једноставно – нема.
      Али, зато, има досад невиђене злоупотребе државних ресурса за пумпање рејтинга и популарности, има батинаша и нерегистрованих џипова у свим изборним приликама... Опет, с друге стране нема сумње да је из перспективе првих месеци и година петооктобарска промена понудила и резултате и наду. Поражена је власт (лажне) левице која се потом притајила и делом пресвукла, а током владавине потпомагала националну десницу као подршку за учешће у ратовима „у којима Србија није учествовала“. Србија се отворила, није била под санкцијама, прогуравала се поново на политичко-дипломатској карти света и десило се још много тога што смо делом и због „инфилтрирања“, али и офанзиве рестаурације спремни да заборавимо. Сад после свега, најфигуративније речено, то отварање земље прошло је слично као и отварање страних банака кад су нам порасле наде и обећања напретка уз кредите омогућиле куповину аутомобила за које већ сад ни уз кредит не можемо да купујемо – гориво. Зато дани полета после Петог октобра сада су само једна пауза у његовом убијању.
Божидар Андрејић

Цена читања ЦЕЛОГ текста је 5 дин.
УПЛАТИ КРЕДИТ

КОМЕНТАРИ:

За сада нема коментара на овај текст. Будите први у слању свог коментара

Остали текстови из рубрике ПОЛИТИКА:

ПРЕТПЛАТА
|
Израда:
СК Програми


Претражи сајт:
НАСЛОВНА ЛИСТАЊЕ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ ћир / lat