Најновији текстови


Књиге, књиге, браћо моја...


Цена: 5 дин

КАДА СТИГНЕ РОБА “КОД БРАЋЕ” И КАДА ОДУ СВИ ЈАРАНИ…


Цена: 0 дин

Милош Савчић - понос српске технике, привреде, банкарства,...


Цена: 5 дин

Идејно ширење или „препарирање“


Цена: 5 дин

Удаваче са варјачом


Цена: 5 дин

Најновији додаци у електронском облику
Jesenji broj 2018
(50 RSD)

Letnji broj 2018
(50 RSD)

Prolećni broj 2018
(50 RSD)

Jesenji broj 2017
(50 RSD)

Prolećni broj 2017
(50 RSD)
НЕМАТЕ ДОВОЉНО КРЕДИТА

НАУКА и КУЛТУРА

Ексклузивно: Откривени остаци насеља старог 8.000 година!


Још старије насеље крај Царичиног града


Међународно археолошко истраживање “Pusta Reka Project” реализују Институт за оријенталну и европску археологију (OREA), Аустријска академија наука, Беч и Археолошки институт, Београд, у сарадњи са Народним музејем из Лесковца. Руководиоци пројекта: проф. др Барбара Хорејш (Barbara Horejs) из OREA института и др Александар Булатовић, научни саветник у Археолошком институту у Београду      Лебане –Археолози из Аустрије и Београда, после напорног истраживања, које је започето прошле и настављено ове године, до краја септембра, дошли су до изузетних открића на југу Србије. У општини Лебане, у близини чувеног Царичиног града, откривени су остаци насеља старог скоро 8.000 година.
     


      Међународна археолошка истраживања “Pusta Reka Project” реализовали су: Институт за оријенталну и европску археологију (OREA), Аустријска академија наука, Беч и Археолошки институт, Београд, у сарадњи са Народним музејом из Лесковца. Руководиоци пројекта су проф. др Барбара Хорејш (Barbara Horejs) из OREA института и др Александар Булатовић, научни саветник у Археолошком институту у Београду.
     
      (Не)очекивана открића
     
      - Пројекат је започео 2017. године, прелиминарним интердисциплинарним рекогносцирањима, тј. геомагнетном проспекцијом (дубинско снимање тла и регистровање потенцијалних аномалија, односно структура испод земље) и палеогеографским бушењем (бушење тла на више позиција како би се констатовали и евентуално датовали потенцијални археолошки слојеви), као и интензивним и екстензивним рекогносцирањима (обилазак шире регије у потрази за археолошким локалитетима, као и детаљно претраживање површине локалитета у потрази за археолошким налазима). Том приликом је испитано више локалитета у лесковачкој регији, а након анализа ових истраживања, због резултата који су највише обећавали, за даља истраживања, односно ископавања, изабран је локалитет Свињаричка чука у Штулцу, недалеко од Царичиног града.
Данило Коцић

Цена читања ЦЕЛОГ текста је 5 дин.
УПЛАТИ КРЕДИТ

КОМЕНТАРИ:

За сада нема коментара на овај текст. Будите први у слању свог коментара

Остали текстови из рубрике НАУКА и КУЛТУРА:

ПРЕТПЛАТА
|
Израда:
СК Програми


Претражи сајт:
НАСЛОВНА ЛИСТАЊЕ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ ћир / lat