Најновији текстови


Књиге, књиге, браћо моја...


Цена: 5 дин

КАДА СТИГНЕ РОБА “КОД БРАЋЕ” И КАДА ОДУ СВИ ЈАРАНИ…


Цена: 0 дин

Милош Савчић - понос српске технике, привреде, банкарства,...


Цена: 5 дин

Идејно ширење или „препарирање“


Цена: 5 дин

Удаваче са варјачом


Цена: 5 дин

Најновији додаци у електронском облику
Jesenji broj 2018
(50 RSD)

Letnji broj 2018
(50 RSD)

Prolećni broj 2018
(50 RSD)

Jesenji broj 2017
(50 RSD)

Prolećni broj 2017
(50 RSD)
НЕМАТЕ ДОВОЉНО КРЕДИТА

ДРУШТВО

Сајам књига 2018


Књиге, књиге, браћо моја...


Е, а врхунац мог разочарања догодио се кад су нас почели разгртати неки прилично крупни момци не би ли направили пут извесној младој дами и њеном кучету. Ма да! Сигурна сам да сви већ знамо ту причу. Говорим о школском дану на Сајму књига у Београду и доласку звезде тог дана – Кији Коцкар!!! Е, мој Доситеју... како оно рече: "Књиге, књиге, браћо моја, а не звона и прапорце".


Пута до штанда издавачке куће се не сећам. Прошао ми је као у магновењу. Нисам могла а да не помислим на време у којем сам, утопијски, веровала да је сајам књига свето место љубитеља лепе књижевности, критичке мисли и револуционарног духа и нисам могла а да се не осетим изданом, пораженом и превареном. Јер, људи, говоримо о сајму књига!!!
      Након завршеног предавања, које је у ствари била презентација дигиталног уџбеника (да, и то постоји, ако којим случајем нисте знали), кренух да списак књига у џепу намирим. Улазим у реку људи која тече од хале до хале, и тако ношена бујицом затичем се испред Вулкановог штанда. Жене вичу, свађају се око тога која је прва стигла и која ће кући однети више љубавних романа који су на акцији 3 књиге за 499 динара. Не желите да знате наслове. Не задржавам се и заједно са реком допливавам до Лагуне!!! Такву гужву не памтим. Једноставно не можете прићи. Мој списак полако почиње да се растаче. Нисам знала да се у Србији толико цене књиге. Заиста! Стотине хиљада људи посети сајам књига за недељу дана, а током годину дана у књижарама не можете пронаћи петоро људи. Ту ми није јасно много тога. Да ли се конзумацијски начин живота прелио и у културу? Биће распродаја, па да одем да купим који метар књига? А онда се питамо шта нам се догодило, нама који смо јели виљушком док су Енглези јели прстима? Па догодило нам се да у 21.веку имамо потпуно неписмене људе, оне који наместо потписа стављају крстић или отисак прста. Догодило нам се да је свет кренуо у будућност и чврсто је пригрлио, а ми остали у блиставој прошлости и никако да схватимо куда треба да кренемо. И што је још горе, тога нисмо ни свесни. Нама су увек други криви за оно што нам се догађа.
      Е, а врхунац мог разочарања догодио се кад су нас почели разгртати неки прилично крупни момци не би ли направили пут извесној младој дами и њеном кучету. Ма да! Сигурна сам да сви већ знамо ту причу. Говорим о школском дану на Сајму књига у Београду и доласку звезде тог дана – Кији Коцкар!!!!! Е, мој Доситеју.... како оно рече : „Књиге, књиге, браћо моја, а не звона и прапорце“. Да ли је потребан било какав коментар? Мислим да не. Превише је и ово. Мислим да је то заиста била кап која је прелила моју чашу. Разочарана и револтирана што су ми отели мој сајам, моје место за уживање и окрепљивање душе од тривајалности свакодневнице коју нисам бирала, коју су ми наметнули, демонстративно сам напустила овогодишњи сајам књига као једно од већих разочарања са којима сам се у животу суочила. Отишла сам не купивши ни једну књигу. Ни једну! Први пут у животу! Како каже наш народ за све постоји први пут. Доживех га и ја.
Гордана Опалић

Цена читања ЦЕЛОГ текста је 5 дин.
УПЛАТИ КРЕДИТ

КОМЕНТАРИ:

За сада нема коментара на овај текст. Будите први у слању свог коментара

Остали текстови из рубрике ДРУШТВО:

ПРЕТПЛАТА
|
Израда:
СК Програми


Претражи сајт:
НАСЛОВНА ЛИСТАЊЕ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ ћир / lat